Du behöver
- 50 g jäst
- 6 dl vatten
- 1/2 dl (oliv)olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 450 g vetemjöl
- ca 400 g rågmjöl, graham, lantbrödsmjöl eller blandade mjölslattar
- 150 g skivat rimmat stekfläsk
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen, rör om tills jästen löst sig.
2
3
Blanda i olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara någon deciliter till utbakning. Arbeta degen med maskin eller för hand cirka 5 minuter. Låt den sedan jäsa övertäckt på dragfri plats cirka 45 minuter.
4
5
Skär eller klipp bort fläsksvålen. Dela skivorna till korta strimlor och lägg dem i drygt medelvarm stekpanna. Stek till fin färg under gles omrörning medan fettet smälter ut. Ta upp fläsket och låt det rinna av på flerdubbelt kökspapper.
6
Knåda ihop degen igen på lätt mjölat bakbord. Tillsätt mera mjöl lite i taget om degen kletar. Arbeta kraftfullt med handledernas insida. Dela degen i två bitar och kavla ut en i sänder till en fyrkant, cirka 30 x 30 centimeter. Fördela hälften av fläsktärningarna på varje halva och rulla ihop degen.
7
8
Dela varje rulle i 8 lika bitar och ställ dem på kant likt kanelbullar på papprad plåt. Låt jäsa övertäckta omkring 20 minuter. Grädda en plåt i sänder mitt i 250 grader varm ugn till fin färg, ungefär 12 minuter. Låt svalna på galler mellan bakdukar.