Fläskfrallor

Du behöver 50 g jäst 6 dl vatten 1/2 dl (oliv)olja 1 tsk salt 2 tsk strösocker 450 g vetemjöl ca 400 g rågmjöl, graham,...


16 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1/2 dl (oliv)olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 450 g vetemjöl
  • ca 400 g rågmjöl, graham, lantbrödsmjöl eller blandade mjölslattar
  • 150 g skivat rimmat stekfläsk

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen, rör om tills jästen löst sig.

2

3
Blanda i olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara någon deciliter till utbakning. Arbeta degen med maskin eller för hand cirka 5 minuter. Låt den sedan jäsa övertäckt på dragfri plats cirka 45 minuter.

4

5
Skär eller klipp bort fläsksvålen. Dela skivorna till korta strimlor och lägg dem i drygt medelvarm stekpanna. Stek till fin färg under gles omrörning medan fettet smälter ut. Ta upp fläsket och låt det rinna av på flerdubbelt kökspapper.

6
Knåda ihop degen igen på lätt mjölat bakbord. Tillsätt mera mjöl lite i taget om degen kletar. Arbeta kraftfullt med handledernas insida. Dela degen i två bitar och kavla ut en i sänder till en fyrkant, cirka 30 x 30 centimeter. Fördela hälften av fläsktärningarna på varje halva och rulla ihop degen.

7

8
Dela varje rulle i 8 lika bitar och ställ dem på kant likt kanelbullar på papprad plåt. Låt jäsa övertäckta omkring 20 minuter. Grädda en plåt i sänder mitt i 250 grader varm ugn till fin färg, ungefär 12 minuter. Låt svalna på galler mellan bakdukar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top