Du behöver
- 70 g pekannötter
- 0.5 dl råströsocker (40 g)
- 20 g smör osaltat, rumsvarmt
- 1 msk vetemjöl (10 g)
- 120 g mörk choklad
- 1.5 dl vispgrädde
- 1 st äggula
- 50 g smör
Gör så här
1
Krossa nötkärnorna grovt i en mortel, blanda med socker, smör och vetemjöl. Tryck ut degen i en pajform med lös botten, 17-20 cm i diameter. Grädda 5 minuter i 200 grader varm ugn. Låt svalna.
2
3
Hacka chokladen fint med vass förskärare. Koka upp grädden, ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör blandningen slät, tillsätt gulan och smöret under omrörningen och rör massan slät igen. Bred ut tryffeln över nötbottnen i formen och låt pajen stelna i kyl ungefär 2 timmar.
4
5
Pajen serveras fördel med en sås av mixade eller passerade hallon, 2 dl, smaksatta med 1/2 dl florsocker.
Det här receptet är provat från den inspirerande och upplysande boken “Chokladfabriken”. Kolla bara att pekannötterna är fräscha och inte härskna!