Afrikansk fruktkaka

Du behöver 200 g smör 2.5 dl strösocker 3 st ägg 180 g vetemjöl (3 dl) 0.5 tsk bakpulver 1 dl fikon grovhackade mjuktorkade 1...


1 portion

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 dl fikon grovhackade mjuktorkade
  • 1 dl russin (gula)
  • 1 dl valnötskärnor grovhackade
  • 30 g vetemjöl

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund hålform som rymmer omkring 1 1/2 liter.

2
Rör smör och socker poröst med elvispen, vispa i ett ägg i taget på medelhastighet. Blanda vetemjöl och bakpulver noga i en hopknuten plastpåse och rör sedan ner blandningen i äggsmeten. Lägg nu frukt och nötter i plastpåsen tillsammans med den lilla mjölmängden. Håll ihop påsen och skaka om tills mjöl omger alla bitarna. Vänd ner frukten i kaksmeten och fördela den i formen.

3
Grädda i nedre delen av 150 grader varm ugn ungefär 1 timme.

4
Helst ska kakan både svalna och stå till sig över natt innan den blivit så saftig som den ska vara. Kan frysas 3 månader.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top