Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl vatten
- 1/2 g saffran
- 1 sockerbit
- ca 830 g (13 dl) vetemjöl
- 100 g mjuktorkade aprikoser
- 150 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1/2 ägg till pensling
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke eller stor köksmaskin. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Blanda tills jästen löst sig. Stöt saffranet fin-smuligt i morteln med sockerbiten.
2
3
Rör ner smulet i degspadet och tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, cirka 4 minuter med maskin, och låt sedan jäsa övertäckt 45 minuter.
4
Hacka de mjuktorkade aprikoserna grovt, arbeta ner i degen.
5
6
Rör smöret smidigt med sockret. Blanda ner i degen. Rör också i äggen, ett i sänder. Ta upp på bänken och arbeta degen med resten av mjölet till en smidig blank deg, det tar minst 5 minuter.
7
8
Dela degen i två lika bitar och trilla dem till längder. Dela varje längd i 12 lika bitar. Ta undan 2 bitar från varje längd. Trilla resten av bitarna till jämna bullar och lägg i smorda brioche- eller mazarinformar. Knåda samman de överblivna bitarna och dela i 20 småbitar som trillas till kulor. Gör en grop i varje bulle med fingret och tryck försiktigt i en degkula. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30