Aprikos- och saffransbriocher

Du behöver 25 g jäst 2 dl vatten 1/2 g saffran 1 sockerbit ca 830 g (13 dl) vetemjöl 100 g mjuktorkade aprikoser 150 g...


20 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1/2 g saffran
  • 1 sockerbit
  • ca 830 g (13 dl) vetemjöl
  • 100 g mjuktorkade aprikoser
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1/2 ägg till pensling

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke eller stor köksmaskin. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Blanda tills jästen löst sig. Stöt saffranet fin-smuligt i morteln med sockerbiten.

2

3
Rör ner smulet i degspadet och tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, cirka 4 minuter med maskin, och låt sedan jäsa övertäckt 45 minuter.

4
Hacka de mjuktorkade aprikoserna grovt, arbeta ner i degen.

5

6
Rör smöret smidigt med sockret. Blanda ner i degen. Rör också i äggen, ett i sänder. Ta upp på bänken och arbeta degen med resten av mjölet till en smidig blank deg, det tar minst 5 minuter.

7

8
Dela degen i två lika bitar och trilla dem till längder. Dela varje längd i 12 lika bitar. Ta undan 2 bitar från varje längd. Trilla resten av bitarna till jämna bullar och lägg i smorda brioche- eller mazarinformar. Knåda samman de överblivna bitarna och dela i 20 småbitar som trillas till kulor. Gör en grop i varje bulle med fingret och tryck försiktigt i en degkula. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top