Du behöver
- 6 filodegsplattor
- 25 g smält smör till pensling
- Fyllning
- 2 schalottenlökar
- olivolja
- 300 g lamm- eller nötfärs
- 1/2 dl hackad bladpersilja
- 3/4 tsk malen kanel
- 1/2 dl hackad färsk koriander
- 3 msk ströbröd
- 1 dl riven hårdost, gärna parmesan
- 3-4 msk riven ost, t ex cheddar
- 1 liten äggula
- 1 tsk paprikapulver
- salt, svartpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka löken och fräs den glansig i olivolja. Blanda i färsen och stek den brun och smulig. Blanda i persilja, kanel, koriander, ströbröd, riven ost, äggula och kryddor. Låt fyllningen svalna.
2
Lägg ut en filodegsplatta, pensla med smält smör och lägg på ytterligare en platta. Låt de övriga plattorna ligga kvar i förpackningen, de torkar snabbt.
3
Skär de dubbla plattorna i fyra bitar. Pensla kanterna med vatten. Fördela fyllningen i en sträng på de fyra degbitarna, vik in ändarna och rulla ihop till en cigarr. Tryck till i skarven. Gör på samma sätt med de resterande fyra filodegsplattorna. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt, pensla med smält smör och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills rullarna fått färg.
4
Servera med en pappersservett i handen och med kall matlagningsyoghurt att dippa i.