Hummus – kikärtsdipp från Mellanöstern

Du behöver 5-6 dl kikärter 1 tsk bikarbonat per liter vatten salt och svartpepparkorn 2 lagerblad ca 1 dl olivolja 4-5 vitlöksklyftor ca 2 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • 5-6 dl kikärter
  • 1 tsk bikarbonat per liter vatten
  • salt och svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • ca 1 dl olivolja
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • ca 2 tsk malen spiskummin
  • 1/2-1 tsk malen koriander
  • ca 1 dl tahina (sesampasta)
  • rostade sesamfrön och svarta oliver till garnering

Gör så här

1
Lägg kikärterna i blöt över natten. Häll av vattnet och koka upp bönorna i nytt vatten med salt och bikarbonat (ärterna kokar mjuka fortare och det går lätt att gnida av skalen).

2

3
Koka dem i cirka 30 minuter, häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Gnugga av skalen, det går lätt i en kastrull med vatten, då flyter skalen upp till ytan.

4

5
Koka upp nytt vatten med salt, pepparkorn och lagerblad. Koka kikärterna mjuka ytterligare 20 minuter. Spara lite av kokvattnet, häll kikärterna i en mixer eller matberedare och kör dem till mos tillsammans med olja, vitlök och kryddor.

6

7
Häll till sist i tahinan och späd med lite av kokvattnet tills konsistensen är lagom. Blanda också i 3-4 matskedar rostade sesamfrön.

8
Häll upp i en skål och droppa på lite god olivolja. Garnera med rostade sesamfrön och svarta oliver.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top