Du behöver
- 5-6 dl kikärter
- 1 tsk bikarbonat per liter vatten
- salt och svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- ca 1 dl olivolja
- 4-5 vitlöksklyftor
- ca 2 tsk malen spiskummin
- 1/2-1 tsk malen koriander
- ca 1 dl tahina (sesampasta)
- rostade sesamfrön och svarta oliver till garnering
Gör så här
1
Lägg kikärterna i blöt över natten. Häll av vattnet och koka upp bönorna i nytt vatten med salt och bikarbonat (ärterna kokar mjuka fortare och det går lätt att gnida av skalen).
2
3
Koka dem i cirka 30 minuter, häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Gnugga av skalen, det går lätt i en kastrull med vatten, då flyter skalen upp till ytan.
4
5
Koka upp nytt vatten med salt, pepparkorn och lagerblad. Koka kikärterna mjuka ytterligare 20 minuter. Spara lite av kokvattnet, häll kikärterna i en mixer eller matberedare och kör dem till mos tillsammans med olja, vitlök och kryddor.
6
7
Häll till sist i tahinan och späd med lite av kokvattnet tills konsistensen är lagom. Blanda också i 3-4 matskedar rostade sesamfrön.
8
Häll upp i en skål och droppa på lite god olivolja. Garnera med rostade sesamfrön och svarta oliver.