Sås Piemonte – grön persiljesås

Du behöver 5 dl slätbladig persilja eller kruspersilja 2 äggulor 6 ansjovisfiléer 1 skalad vitlöksklyfta, delad 2 msk kapris 3/4 dl olivolja extra virgin salt...


8 portioner

Du behöver

  • 5 dl slätbladig persilja eller kruspersilja
  • 2 äggulor
  • 6 ansjovisfiléer
  • 1 skalad vitlöksklyfta, delad
  • 2 msk kapris
  • 3/4 dl olivolja extra virgin
  • salt och vitpeppar
  • ev kaprisspad

Gör så här

1
Skölj persiljan mycket väl i flera vatten och skaka ruskorna torra i en handduk. Riv persiljebladen av stjälkarna och låt dem falla löst ner i ett mått. Då får du rätt mängd.

2

3
Lägg persiljeblad, äggulor, ansjovis, vitlök och kapris i en mixer. Stavmixer går också bra. Mosa sönder bladen och späd därefter med olja medan mixern är i gång. Såsen ska vara alldeles slät. Smaka av med salt och peppar.

4

5
Tunna ut med lite kapris-spad om såsen känns för tjock. Den tjocknar lite medan den står. Bör stå minst 1 timme i kylskåp så att smakerna hinner blanda sig. Hållbar 4-5 dagar i glasburk med tät lock i kylskåp.

6

7
Ta fram såsen så att den får rumstemperatur före servering. Garnera med några kaprisknoppar.

8
Passar till kallskuret, kokt kött, kokt eller stekt fisk, pasta, på bakpotatis eller som salladssås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top