Vinbladsdolmar med rostade pinjenötter

Du behöver vinblad ca 20 i saltlake 2 st schalottenlökar 2 st vitlöksklyftor 2 msk olja 300 g lammfärs 2.5 dl ris lättkokt salt och...


4 portioner

Du behöver

  • vinblad ca 20 i saltlake
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 300 g lammfärs
  • 2.5 dl ris lättkokt
  • salt och svartpeppar
  • 0.75 tsk kanel malen
  • spiskummin en nypa
  • 1 dl sultanrussin eller korinter
  • 0.75 st pinjenötter rostade

Till kokning

1 st burk krossade tomater
vatten ev 1 dl

Gör så här

1
Dela vinbladen och skölj dem under rinnande kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken glansig i olja, blanda i färsen och stek den brun och smulig. Stek tills den fått färg och blanda i ris, kryddor och russin.

2
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Blanda ner dem i färs- och risblandningen. Låt svalna.

3

4
Lägg 2 matskedar fyllning på varje vinblad, vik in ena kanten, börja rulla, vik in andra kanten och rulla till avlånga små dolmar. Ju mindre desto bättre säger man i Mellanöstern. Lägg ner dem i kastrull, häll på krossade tomater och späd eventuellt med 1 deciliter vatten. Sjud under lock på svag värme cirka 10 minuter. Låt dolmarna svalna i tomatsåsen. Hetta upp före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top