Du behöver
- vinblad ca 20 i saltlake
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 300 g lammfärs
- 2.5 dl ris lättkokt
- salt och svartpeppar
- 0.75 tsk kanel malen
- spiskummin en nypa
- 1 dl sultanrussin eller korinter
- 0.75 st pinjenötter rostade
Till kokning
1 st burk krossade tomater
vatten ev 1 dl
Gör så här
1
Dela vinbladen och skölj dem under rinnande kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken glansig i olja, blanda i färsen och stek den brun och smulig. Stek tills den fått färg och blanda i ris, kryddor och russin.
2
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Blanda ner dem i färs- och risblandningen. Låt svalna.
3
4
Lägg 2 matskedar fyllning på varje vinblad, vik in ena kanten, börja rulla, vik in andra kanten och rulla till avlånga små dolmar. Ju mindre desto bättre säger man i Mellanöstern. Lägg ner dem i kastrull, häll på krossade tomater och späd eventuellt med 1 deciliter vatten. Sjud under lock på svag värme cirka 10 minuter. Låt dolmarna svalna i tomatsåsen. Hetta upp före servering.