Citronkola

Du behöver 100 g smör 2 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 tsk vaniljsocker citron rivet skal av 1 stor Gör...


60 portioner

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • citron rivet skal av 1 stor

Gör så här

1
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock,

2
rör om då och då, tills smeten håller kulprovet (se kommentarer). Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta och 30 minuter i en gryta med mindre botten. Blanda i citronskalet när kolan är färdigkokt. Häll upp smeten på en lätt oljad plåt och låt den svalna innan du skär eller klipper den i bitar. Förvara kolan i kylskåpet.


Kommentar:
Kolaknep
· Dubbla aldrig recepten, då kan du få konsistensproblem. Koka flera satser i stället.
· Kola ska koka rejält. Men helst inte koka över. Använder du en vid, tjockbottnad kastrull så sprids värmen och kolan har ingen chans att koka över.
· Koka kolan tills smeten håller för kulprovet: när du häller några droppar av smeten i iskallt vatten ska den gå att rulla till en seg och ganska fast kula.
· Känn på kolan lite då och då när du hällt upp den. När den
slutar kladda på kniven är det dags att skära upp den.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top