Du behöver
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- citron rivet skal av 1 stor
Gör så här
1
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock,
2
rör om då och då, tills smeten håller kulprovet (se kommentarer). Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta och 30 minuter i en gryta med mindre botten. Blanda i citronskalet när kolan är färdigkokt. Häll upp smeten på en lätt oljad plåt och låt den svalna innan du skär eller klipper den i bitar. Förvara kolan i kylskåpet.
Kolaknep
· Dubbla aldrig recepten, då kan du få konsistensproblem. Koka flera satser i stället.
· Kola ska koka rejält. Men helst inte koka över. Använder du en vid, tjockbottnad kastrull så sprids värmen och kolan har ingen chans att koka över.
· Koka kolan tills smeten håller för kulprovet: när du häller några droppar av smeten i iskallt vatten ska den gå att rulla till en seg och ganska fast kula.
· Känn på kolan lite då och då när du hällt upp den. När den
slutar kladda på kniven är det dags att skära upp den.