Boston barbeque

Du behöver 2 kg fläskkarré med ben ca 2 tsk salt Sallad: 300 g vitkål 1 vitlöksklyfta 1 1/2 dl vatten 1/2 dl ättiksprit 2...


6 portioner

Du behöver

  • 2 kg fläskkarré med ben
  • ca 2 tsk salt
  • Sallad:
  • 300 g vitkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen
  • svartpeppar
  • 1/3 burk röd paprikasallad
  • 2 msk majonnäs
  • Glasyr:
  • 4 msk honung
  • saften av en limefrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk chipotle chilipasta (Santa Maria)
  • Sås:
  • 2 dl oxbuljong (tärning+vatten)
  • 1 dl tomatketchup (Heinz)
  • 1/2 msk soja (kinesisk)
  • Att äta till:
  • 4 st. mycket stora bakpotatisar
  • olja
  • salt

Gör så här

1
Salladen: Börja med den dagen innan. Hyvla vitkålen i tunna strimlor och hacka vitlöksklyftan. Lägg kål och lök i en skål.

2
Koka upp vatten, ättiksprit, socker, salt och peppar. Slå den heta ättikslagen över kål- och lökblandningen.

3
Täck med ett tefat och ställ på en tyngd. Låt stå till nästa dag i kyl.

4
Sila ifrån lagen och blanda kålen med paprikasallad och majonnäs. Salladen är klar att servera.

5
Glasyr: Värm honungen tills den flyter. Tillsätt saften av limefrukten, tomatpuré, kalvfond och chilipasta. Rör tills glasyren är slät.

6
Steken: Skär loss karréköttet från benen (eller använd benfri karré). Platta till steken med handen och placera den i en “snäv” långpanna. Salta frikostigt och skeda över cirka 1/3 av glasyren så att den täcker väl. Stek karrén i 175 grader varm ugn tills stektermometern visar 85 grader. Skeda över glasyren i tre omgångar under stekningen. Det tar cirka 1 1/2 timme för steken att bli färdig.

7
Flytta över steken till en skärbräda, där den får svalna oövertäckt.

8
Sås: Vispa ur långpannan med oxbuljong. Tillsätt ketchup och soja. Rör om och låt koka knappt 1 minut.

9
Potatisklyftor: Stek potatisen medan steken svalnar och såsen mognar. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Skär de stora potatisarna, med skal, i klyftor, 8-10 st./potatis. Lägg klyftorna på sidan på en oljad plåt. Pensla ovansidorna med olja och rosta dem mitt i ugnen tills de är gyllenbruna. Salta och servera dem omedelbart till den skivade steken, den heta såsen och kålsalladen.


Kommentar:
Med det här receptet vann Erik andra pris i Icakurirens tävling “Den godaste karrén”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top