Du behöver
- 2 kg fläskkarré med ben
- ca 2 tsk salt
- Sallad:
- 300 g vitkål
- 1 vitlöksklyfta
- 1 1/2 dl vatten
- 1/2 dl ättiksprit
- 2 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 tsk grovmalen
- svartpeppar
- 1/3 burk röd paprikasallad
- 2 msk majonnäs
- Glasyr:
- 4 msk honung
- saften av en limefrukt
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk kalvfond
- 2 tsk chipotle chilipasta (Santa Maria)
- Sås:
- 2 dl oxbuljong (tärning+vatten)
- 1 dl tomatketchup (Heinz)
- 1/2 msk soja (kinesisk)
- Att äta till:
- 4 st. mycket stora bakpotatisar
- olja
- salt
Gör så här
1
Salladen: Börja med den dagen innan. Hyvla vitkålen i tunna strimlor och hacka vitlöksklyftan. Lägg kål och lök i en skål.
2
Koka upp vatten, ättiksprit, socker, salt och peppar. Slå den heta ättikslagen över kål- och lökblandningen.
3
Täck med ett tefat och ställ på en tyngd. Låt stå till nästa dag i kyl.
4
Sila ifrån lagen och blanda kålen med paprikasallad och majonnäs. Salladen är klar att servera.
5
Glasyr: Värm honungen tills den flyter. Tillsätt saften av limefrukten, tomatpuré, kalvfond och chilipasta. Rör tills glasyren är slät.
6
Steken: Skär loss karréköttet från benen (eller använd benfri karré). Platta till steken med handen och placera den i en “snäv” långpanna. Salta frikostigt och skeda över cirka 1/3 av glasyren så att den täcker väl. Stek karrén i 175 grader varm ugn tills stektermometern visar 85 grader. Skeda över glasyren i tre omgångar under stekningen. Det tar cirka 1 1/2 timme för steken att bli färdig.
7
Flytta över steken till en skärbräda, där den får svalna oövertäckt.
8
Sås: Vispa ur långpannan med oxbuljong. Tillsätt ketchup och soja. Rör om och låt koka knappt 1 minut.
9
Potatisklyftor: Stek potatisen medan steken svalnar och såsen mognar. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Skär de stora potatisarna, med skal, i klyftor, 8-10 st./potatis. Lägg klyftorna på sidan på en oljad plåt. Pensla ovansidorna med olja och rosta dem mitt i ugnen tills de är gyllenbruna. Salta och servera dem omedelbart till den skivade steken, den heta såsen och kålsalladen.
Med det här receptet vann Erik andra pris i Icakurirens tävling “Den godaste karrén”.