Apelsinkaka

Du behöver 150 g smör ströbröd till formen 3 st ägg 2 dl strösocker 0.5 krm salt apelsin finrivet skal av 1 tvättad 180 g...


20 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • ströbröd till formen
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 krm salt
  • apelsin finrivet skal av 1 tvättad
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl florsocker siktat
  • apelsin saften av 1

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Pensla insidan av en hålform, 1 1/2 liter, med lite smör. Gäller även plastbelagda formar, kakan får bättre färg då. Skaka runt ströbröd i formen tills insidan är täckt.

2
Vispa ägg, strösocker, salt och apelsinskal till en pösig smet. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner svalnat smör och mjölblandning växelvis i äggsmeten.

3
Häll smeten i formen och grädda mitt i 175 grader varm ugn 40–50 minuter. Ta ut och låt kakan svalna en stund i formen.

4
Blanda under tiden ut florsockret i apelsinsaften.

5
Stjälp upp kakan på en rejäl tallrik och pricka den djupt och tätt med exempelvis ett grillspett. Häll försiktigt apelsinsaften över, så sakta att kakan hinner suga åt sig vätskan. Låt svalna under stjälpt form.

6
Förvaras under folie, i rumstemperatur. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top