Du behöver
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 2.5 dl havregryn
- 0.5 dl havrekli
- 1 msk korianderfrö mixade eller finstötta
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
Gör så här
1
Smält smöret, blanda i mjölken. Rör samman gryn, kli och koriander i en bunke. Häll på smörspadet och rör om. Låt stå 15 minuter i rumstemperatur.
2
Blanda i mjöl, bakpulver, salt och socker, arbeta snabbt samman till en smidig deg.
3
Dela den mitt itu och kavla varje halva till en platta om sådär 20 x 25 centimeter. Nagga tätt eller dra över med kruskavel. Ta ut kex med kakform eller ett glas, omkring 7 centimeter tvärsöver. Lägg på papprade plåtar och grädda ungefär 10 minuter mitt i 200 grader varm ugn. Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk upp till en månad.
Tips: Koriandern kan bytas mot samma mängd stött anis och/eller fänkål eller halva mängden fint krossad kummin.