Lingonpaj au four

Du behöver 180 g (3 dl) vetemjöl rivet skal av 1 citron 1 1/2 tsk malen kanel 125 g smör ca 5 dl lingonsylt eller...


6 portioner

Du behöver

  • 180 g (3 dl) vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 125 g smör
  • ca 5 dl lingonsylt eller rårörda lingon
  • rivet skal av 1–2 citroner
  • 4 äggvitor
  • 1 1/2 strösocker

Gör så här

1
Mixa samman mjöl, citronskal, kanel och smör till en deg i matberedare. Tryck ut degen i botten och 2–3 centimeter upp på kanterna i pajform med löstagbar botten. Stötta degkanterna med flerdubbel alfolie, pricka bottnen med gaffel. Grädda 10 minuter i 225 grader varm ugn. Låt svalna.

2
Blanda sylten med citronrivet, limeskal går också bra. Bred ut på botten av det kalla pajskalet. Frys. Kan göras ett par dagar i förväg.

3

4
Värm ugnen till 250–300 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum med absolut fettfria redskap (annars lyfter inte skummet). När det ser fast ut: Vispa ett par minuter till.

5
Sänk elvispens fart och vispa sakta in lite socker i taget. Klicka och bred äggpöset över de frysta lingonen. Grädda omkring 5 minuter, tills marängen fått fin färg. Servera meddetsamma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top