Du behöver
- 12 g jäst
- 1/2 påse (à 0,5 g) saffran
- 3 1/2 dl kallt vatten
- 1 tsk salt
- cirka 8 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula jästen i rejäl bunke. Stöt saffranet i mortel och lös det med lite av vattnet. Häll detta över jästen, tillsätt resten av vattnet. Blanda i salt och arbeta i det mesta av mjölet. Låt jäsa under bakduk över natten i kylskåp, eller 3–4 timmar i rumstemperatur.
2
Boxa ner degen och knåda den lätt. Dela i fyra lika delar och trilla dem till ugnsplåtslånga korvar. Lägg på papprad plåt och låt jäsa 15–20 minuter under handduk.
3
Grädda 12–15 minuter mitt i 275 grader varm ugn. Låt bröden svalna på galler väl inrullade i bakdukar.
4
Bröden kan bakas i god tid och frysas.
Saffransbaguetter passar utmärkt till Saffranssnittar med lax och pepparrotsost. Receptet hittar du på länken här nedan.