Du behöver
- 3 1/2 dl lingon
- 1 kanelstång
- 2 bitar torkad ingefära
- 6 kardemummakärnor
- 10 enbär, lätt krossade
- 1 1/2 dl sötmandel, skållade och skalade
- 1 flaska (33 cl) starköl
- 1 flaska (70 cl) brännvin
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl muscovadosocker
- 1/2 flaska (35 cl) konjak
- 2 msk strösocker att brynas
Gör så här
1
Lägg lingon, kanelstång, ingefära, kardemumma, enbär och mandlar i en kastrull. Häll över ölen. Koka upp (håll koll, ölen kan skumma över) och koka sakta 10 minuter. Häll i brännvinet, tillsätt strösocker och muscovadosocker. Rör under uppvärmning till något under kokpunkten. Ta kastrullen av plattan.
2
Bryn sockret i en stekpanna och häll det brynta sockret ner i glöggen tillsammans med konjaken. Värm inte mer.
3
Plocka ur kanelstången och låt glöggen stå och dra över natten.
4
Sila ifrån kryddorna, mandlarna kan serveras till glöggen, värm glöggen och smutta ur små muggar.
Skogsvaktarglöggen behöver tid på sig för att smakerna ska blomma ut för fullt. Servera med en enkvist att röra om med i glöggmuggen.