Du behöver
- 1 citron
- 500 g jordärtskockor
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- havssalt och svartpeppar från kvarn
- 1 litet knippe gräslök
- 3 msk olivolja
Gör så här
1
Pressa saften ur citronen. Lägg resterna av citronen i en bunke med vatten. Skala jordärtskockorna och lägg dem efterhand ner i vattnet med citronen (för att förhindra att skockorna blir mörka). Koka skockorna mjuka i grädde och mjölk. Sila skockorna från gräddmjölken.
2
Mixa jordärtskockorna till slät puré, späd med gräddmjölken vid behov. Krydda med salt och peppar, passera genom finmaskig sil.
3
Skär gräslöken fint. Smaka av oljan med citronsaft och droppa över. Strö på gräslöken.
Jordärtskockor passeras till en krämig puré som gör den läcker att servera till kalkon, julskinka, lutfisk med bacon med mera. Purén kan tunnas ut med kokspadet till en dressing och användas på sallader.