Du behöver
- 2 st morötter orange
- 2 st morötter gula
- 2 st morötter röda
- 150 g butternut squashpumpa
- 2 msk olja neutral
- havssalt och svartpeppar från kvarn
- 4 msk pressad citronsaft
- 2 msk gula senapsfrön
- 1 msk bruna senapsfrön
- 1.5 msk ingefära finriven färsk
- 3 msk rapsolja kallpressad
- 1.5 msk citronskal finrivet
- salt och svartpeppar
- 8 st persiljeblad
Gör så här
1
Skala alla morötter (det går även bra med endast vanliga morötter) och pumpan och skär i oregelbundna bitar.
2
Vänd morötter och pumpa med en neutral olja, salt och peppar i en långpanna.
3
Rosta mitt i ugnen i 200 grader, tills bitarna har fått en gyllene färg och är mjuka, cirka 30 minuter.
4
Koka upp citronsaft med senapsfrön, ta från värmen och blanda med ingefära, kallpressad rapsolja och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5
Blanda citron- och ingefärsoljan med morötter och pumpa, salta och peppra igen. Arrangera i portionsformar eller på en stor tallrik.
6
Riv persiljan grovt och strö över rotfrukterna.
Ugnsrostade rötter kryddas till frisk smak med citron och ingefära, och smakar gott till julskinka, revbensspjäll och julens fiskrätter.