Du behöver
- 2 små schalottenlökar
- 2 svenska päron
- 1/2 dl katrinplommon
- 1/2 dl torkade aprikoser
- 1 dl sherryvinäger eller annan mörk
- vinäger
- 6 små (back)timjankvistar
- 1/2 dl gula russin
- 1/2 dl mörka russin
- havssalt och svartpeppar från kvarn
- 3 msk kallpressad rapsolja
Gör så här
1
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Skala päronen och dela i grova klyftor. Dela katrinplommon och aprikoser i halvor.
2
Koka upp sherryvinäger med schalottenlök och 3 kvistar timjan. Ta bort timjan och tillsätt alla torkade frukter samt päron. Koka på svag värme i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar från kvarn. Ta kastrullen från värmen och täck med plastfilm, låt dra 10 minuter. Blanda med rapsoljan.
3
Arrangera i tallrik eller glasskål, dekorera med de resterande timjankvistarna. Frukten är god både ljummen och kall.
Julens torkade frukter och färska päron får ett snabbkok i fin vinäger och förvandlas till en fruktmix med chutneysmak som gör rätten utsökt. Serveras till leverpastej, anklever och andra feta julrätter.