Torkad frukt med päron och vinäger

Du behöver 2 små schalottenlökar 2 svenska päron 1/2 dl katrinplommon 1/2 dl torkade aprikoser 1 dl sherryvinäger eller annan mörk vinäger 6 små (back)timjankvistar...


8 portioner

Du behöver

  • 2 små schalottenlökar
  • 2 svenska päron
  • 1/2 dl katrinplommon
  • 1/2 dl torkade aprikoser
  • 1 dl sherryvinäger eller annan mörk
  • vinäger
  • 6 små (back)timjankvistar
  • 1/2 dl gula russin
  • 1/2 dl mörka russin
  • havssalt och svartpeppar från kvarn
  • 3 msk kallpressad rapsolja

Gör så här

1
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Skala päronen och dela i grova klyftor. Dela katrinplommon och aprikoser i halvor.

2
Koka upp sherryvinäger med schalottenlök och 3 kvistar timjan. Ta bort timjan och tillsätt alla torkade frukter samt päron. Koka på svag värme i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar från kvarn. Ta kastrullen från värmen och täck med plastfilm, låt dra 10 minuter. Blanda med rapsoljan.

3
Arrangera i tallrik eller glasskål, dekorera med de resterande timjankvistarna. Frukten är god både ljummen och kall.


Kommentar:
Julens torkade frukter och färska päron får ett snabbkok i fin vinäger och förvandlas till en fruktmix med chutneysmak som gör rätten utsökt. Serveras till leverpastej, anklever och andra feta julrätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top