Du behöver
- 1 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 st vaniljstång
- 4 msk gelésocker
- 1 krm kardemummakärnor
- strösocker till garnering
Gör så här
1
Stöt kardemumma i en mortel.
2
Blanda mjölk, grädde, kardemumma, gelésocker och vaniljstången delad på längden.
3
Koka upp blandningen och låt koka i en halv minut under omrörning. Fiska upp vaniljstången.
4
Fördela blandningen i små glas. Ställ in glasen i kylen när blandningen svalnat.
5
Vid servering:
6
Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt:
7
Med gasolbrännare: Strö på ett lager strösocker. Tänd gasolbrännaren och elda på sockret tills det smälter och bildar en gyllenbrun skorpa. Rikta inte brännaren mot glasets kanter.
8
I ugn:
9
Var noga med att glasen är ugnsfasta. Värm ugnen till maxvärme (övervärme) på grillen. Ställ glasen i en form med isvatten. Strö ett lager socker (cirka 1–2 millimeter) och bränn av i 5–6 minuter.
En ovanligt enkel variant på crème brulée. Här använder vi gelésocker i stället för gelatin. Inga ägg behövs och blandningen stelnar lätt i kylskåpet. Förbered i god tid och ta fram dem innan servering. Det går att bränna av dem i ugnen men det är enklare med en gasolbrännare, och roligare!