Crème brulée kardemumma à la minute

Du behöver 1 dl mjölk 3 dl grädde 1 st vaniljstång 4 msk gelésocker 1 krm kardemummakärnor strösocker till garnering Gör så här 1 Stöt...


8 portioner

Du behöver

  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk gelésocker
  • 1 krm kardemummakärnor
  • strösocker till garnering

Gör så här

1
Stöt kardemumma i en mortel.

2
Blanda mjölk, grädde, kardemumma, gelésocker och vaniljstången delad på längden.

3
Koka upp blandningen och låt koka i en halv minut under omrörning. Fiska upp vaniljstången.

4
Fördela blandningen i små glas. Ställ in glasen i kylen när blandningen svalnat.

5
Vid servering:

6
Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt:

7
Med gasolbrännare: Strö på ett lager strösocker. Tänd gasolbrännaren och elda på sockret tills det smälter och bildar en gyllenbrun skorpa. Rikta inte brännaren mot glasets kanter.

8
I ugn:

9
Var noga med att glasen är ugnsfasta. Värm ugnen till maxvärme (övervärme) på grillen. Ställ glasen i en form med isvatten. Strö ett lager socker (cirka 1–2 millimeter) och bränn av i 5–6 minuter.


Kommentar:
En ovanligt enkel variant på crème brulée. Här använder vi gelésocker i stället för gelatin. Inga ägg behövs och blandningen stelnar lätt i kylskåpet. Förbered i god tid och ta fram dem innan servering. Det går att bränna av dem i ugnen men det är enklare med en gasolbrännare, och roligare!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top