Kåldolmar med speltvetekorn

Du behöver 1 vitkålshuvud 400 g blandfärs 2 tsk salt 2 dl mjölk 2 dl kokt helt speltvete (kokas i saltat vatten ca 40 minuter)...


4 portioner

Du behöver

  • 1 vitkålshuvud
  • 400 g blandfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl kokt helt speltvete (kokas i saltat vatten ca 40 minuter)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk nymalen vitpeppar
  • 1/2 tsk nymalen kryddpeppar
  • Sås:
  • 2 msk sirap
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 msk Kikkoman soja
  • maizena redning
  • ev salt och svartpeppar

Gör så här

1
Skär stocken ur vitkålen och koka hela huvudet i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Låt kålhuvudet svalna. Blanda samman färs och salt, rör ner mjölk, speltkorn, lök, ägg och peppar. Rör till en slät färs. Dra försiktigt loss kålbladen från kålhuvudet.

2
Skär bort lite av mittsträngen så att bladen blir lite tunnare. Fördela färsen på bladen, rulla ihop en bit, vik sedan in kanterna och rulla ihop till ett paket. Bryn dolmarna runt om i smör i en gryta eller panna. Lägg dem med skarven nedåt sedan de är brynta.

3
Ringla sirap över dolmarna. Häll på kokande kalvbuljong och soja. Koka upp och sjud dolmarna under lock cirka 30 minuter.

4
Sila av skyn och red den med redningspulver till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos och sötsyrliga morötter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top