Plommonlammgryta med bulgurtorn

Du behöver 1 1/2 kg grytbitar med ben, av lamm 1 msk smör salt, svartpeppar 2 gula lökar 3 msk vetemjöl 4 morötter 8 dl...


4 portioner

Du behöver

  • 1 1/2 kg grytbitar med ben,
  • av lamm
  • 1 msk smör
  • salt, svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 morötter
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar kalvbuljong
  • 2 lagerblad
  • 2 dl katrinplommon
  • Bulgurtorn:
  • 4 dl bulgurvete
  • 14 dl (kalv)buljong av tärning
  • 1/2 tsk nystötta korianderfrön
  • 2–3 duttar kajennpeppar
  • 1/2 msk (oliv)olja

Gör så här

1
Bryn köttet i smöret på hög värme, salta och peppra under tiden. Skala och klyfta löken, bryn den lätt. Lägg över allt i rymlig gryta med lock, blanda i vetemjölet.

2

3
Skala och grovskiva morötterna, tillsätt dem, vattnet och smulad buljongtärning. Lägg i lagerblad och halva plommonmängden och koka upp under lock. Låt puttra på svag värme 45–60 minuter. Vänd i resten av plommonen strax före servering.

4

5
Koka vetet i buljong med koriander och kajenn efter förpackningens anvisning. Smörj under tiden fyra koppar eller ramequinformar med oljan.

6
Pressa ner det färdiga vetet i formarna, tryck till ordentligt, och stjälp en portion på varje tallrik.


Kommentar:
Tips!
Laga gärna grytan i förväg, den blir ännu godare när den värms. Bringa, bog och rygg av lamm blir bra grytbitar med ben.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top