Du behöver
- 1 1/2 kg grytbitar med ben,
- av lamm
- 1 msk smör
- salt, svartpeppar
- 2 gula lökar
- 3 msk vetemjöl
- 4 morötter
- 8 dl vatten
- 2 tärningar kalvbuljong
- 2 lagerblad
- 2 dl katrinplommon
- Bulgurtorn:
- 4 dl bulgurvete
- 14 dl (kalv)buljong av tärning
- 1/2 tsk nystötta korianderfrön
- 2–3 duttar kajennpeppar
- 1/2 msk (oliv)olja
Gör så här
1
Bryn köttet i smöret på hög värme, salta och peppra under tiden. Skala och klyfta löken, bryn den lätt. Lägg över allt i rymlig gryta med lock, blanda i vetemjölet.
2
3
Skala och grovskiva morötterna, tillsätt dem, vattnet och smulad buljongtärning. Lägg i lagerblad och halva plommonmängden och koka upp under lock. Låt puttra på svag värme 45–60 minuter. Vänd i resten av plommonen strax före servering.
4
5
Koka vetet i buljong med koriander och kajenn efter förpackningens anvisning. Smörj under tiden fyra koppar eller ramequinformar med oljan.
6
Pressa ner det färdiga vetet i formarna, tryck till ordentligt, och stjälp en portion på varje tallrik.
Tips!
Laga gärna grytan i förväg, den blir ännu godare när den värms. Bringa, bog och rygg av lamm blir bra grytbitar med ben.