Du behöver
- 500 g ungnötslever
- 3 msk vetemjöl
- olja att steka i
- gröna oliver till garnering
- Marinad:
- 1 knippa färsk koriander
- eller persilja
- 1 tsk salt
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk malen spiskummin
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1/2 dl vatten
Gör så här
1
Gör först marinaden: Riv korianderbladen av stjälkarna. Krossa bladen i en mortel eller mixer med salt. Tillsätt paprika, spiskummin, vinäger och vatten. Häll marinaden i en plastpåse.
2
Skölj leverbiten, dra av hinnan och skär levern i knappt halvcentimeterstunna skivor. Lägg dem i marinaden i påsen. Marinera i 2 timmar.
3
Ta upp skivorna. Håll dem med två gafflar, eller en pincett, och vänd dem i vetemjöl.
4
Stek skivorna hastigt i olja i stekpanna. Leverskivorna får gärna vara lätt rosa inuti. Ät dem varma med couscous eller pressad potatis, eller kalla med oliver och bröd.
Ett rätt inspirerad av Medelhavets svalka och Saharas hetta.
Nordafrikaner använder ofta lammlever, i Sverige hittar vi lättare ungnötslever i butiken. Leverskivorna får en fin, mild kryddsmak av marinaden. Gott att droppa pressad citron eller apelsin över.