Palsternackspaté

Du behöver 1 kg palsternackor 1/2 dl finklippt mejram 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 5 ägg 2 dl mellangrädde, 27 % 1 dl mjölk...


12 portioner

Du behöver

  • 1 kg palsternackor
  • 1/2 dl finklippt mejram
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 5 ägg
  • 2 dl mellangrädde, 27 %
  • 1 dl mjölk

Gör så här

1
Smöra en avlång form som rymmer 1 1/2 liter. Lägg en remsa av bakplåtspapper som täcker långsidor och bottnen. Låt papperet gå upp över formen så högt att du med hjälp av det kan lyfta patén ur formen. Smöra också papperet.

2
Skala palsternackorna och skiva dem 3 mm tjockt. Förväll dem i kokande saltat vatten. Låt rinna av väl. Varva skivorna med mejram i formen. Strö salt och peppar mellan lagren. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll blandningen över palsternacksskivorna.

3
Grädda patén på nedersta falsen i 175 grader varm ugn tills äggstanningen stelnat. Det tar 55-60 minuter.

4
Låt patén kallna (gärna i kallt vattenbad om den lagas dagen före servering). Lyft den ur formen, lägg den i folie och förvara den kallt tills den ska serveras. Skär patén i 2 cm tjocka skivor.


Kommentar:
En av många rätter i vår härliga bröllopsbuffé!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top