Du behöver
- 1 tsk smör till formen
- 5 st potatis medelstora kokta kalla
- 0.5 st gul lök
- 2 tsk smör eller olja
- 200 g nötfärs
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl passerade tomater örtkryddad
- 1 tsk balsamvinäger
- 2.5 dl ostsås färdig från mjölkkylen
- 2 msk gratängost
Gör så här
1
Värm ugnen till 235 grader. Smörj en ugnsform som rymmer omkring en liter.
2
Skala oskalad potatis, skiva den halvcentimetertjockt. Lägg hälften av skivorna omlott i formens botten.
3
Finhacka lökhalvan och fräs löken i fett på medelvärme under omrörning tills löken blivit halvgenomskinlig. Lägg då i färsen och höj värmen till näst högsta. Salta och peppra och rör om med stekgaffel emellanåt, tills färsen blivit ett fräst smul. Blanda då i tomatsås och vinäger. Fördela köttfärssåsen över potatisen, spara en liten del att lägga överst i formen.
4
Täck färssåsen med hälften av ostsåsen direkt från tetran. Lägg ett lock av potatisskivor, skeda på en rand av färssås och fördela resten av ostsåsen ovanpå. Strö så på rivosten och gratinera det hela ungefär 20 minuter mitt i ugnen.
5
Kan frysas.