Raggmunk

Du behöver 2 dl vetemjöl 1 tsk salt 5 dl mjölk 2 st ägg 8 st potatis medelstora 350 g rimmat sidfläsk skivat smör lite...


4 portioner

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 8 st potatis medelstora
  • 350 g rimmat sidfläsk skivat
  • smör lite att steka i

Gör så här

1
Blanda mjöl och salt ordentligt i en bunke, häll i ungefär hälften av mjölken och vispa smeten slät och klimpfri. Vispa i ett ägg i taget. Rör i resten av mjölken och låt smeten stå och svälla en stund.

2
Skala under tiden potatisarna och riv dem fint för hand eller i maskin. Blanda ner rivet i smeten.

3
Klipp svålen av fläskskivorna och stek några i sänder i varmt stekjärn, nästan utan tillsats av smör, tills de är lagom bruna på bägge sidor. Låt rinna av på kökspapper. Häll av och spara flottet i pannan. Håll fläsket varmt under aluminiumfolie.

4
Hetta upp flottet, eller smör om du föredrar det, i stekpannan på medelvärme och grädda raggmunkar på bägge sidor, precis som tunna pannkakor. Se till att lite av potatisrivet följer med i pannan för varje raggmunk.

5
Efter några laggar brukar man få sänka värmen ytterligare allteftersom järnet blir hetare.

6
Servera genast. Eller grädda någon timme i förväg och värm fatet med raggmunk cirka 15 minuter i 175 grader varm ugn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top