Du behöver
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 8 st potatis medelstora
- 350 g rimmat sidfläsk skivat
- smör lite att steka i
Gör så här
1
Blanda mjöl och salt ordentligt i en bunke, häll i ungefär hälften av mjölken och vispa smeten slät och klimpfri. Vispa i ett ägg i taget. Rör i resten av mjölken och låt smeten stå och svälla en stund.
2
Skala under tiden potatisarna och riv dem fint för hand eller i maskin. Blanda ner rivet i smeten.
3
Klipp svålen av fläskskivorna och stek några i sänder i varmt stekjärn, nästan utan tillsats av smör, tills de är lagom bruna på bägge sidor. Låt rinna av på kökspapper. Häll av och spara flottet i pannan. Håll fläsket varmt under aluminiumfolie.
4
Hetta upp flottet, eller smör om du föredrar det, i stekpannan på medelvärme och grädda raggmunkar på bägge sidor, precis som tunna pannkakor. Se till att lite av potatisrivet följer med i pannan för varje raggmunk.
5
Efter några laggar brukar man få sänka värmen ytterligare allteftersom järnet blir hetare.
6
Servera genast. Eller grädda någon timme i förväg och värm fatet med raggmunk cirka 15 minuter i 175 grader varm ugn.