Du behöver
- 400 g rödbetor råa
- 1 st palsternacka
- 2 st gula lökar
- 2 st potatis
- 250 g vitkål
- 12 dl vatten
- 2 tärning grönsaksbuljong
- 2 tsk salt
- 2 msk vinäger
Servera med:
surdegsbröd grovt
gräddfil
saltgurka
Gör så här
1
1. Skala rötter, lök och potatis. Riv dem grovt. Strimla vitkålen fint. Ta undan 1 dl rödbetsstrimlor. Lägg allt annat i en kastrull.
2
2. Häll över vatten, smula ned buljongtärningar och salta. Koka upp under lock och låt koka 15 minuter.
3
3. Lägg i de sparade rödbetorna. Dessa ger soppan en fräsch röd färg. Koka upp igen. Smaka av med vinäger och eventuellt mer salt.
Servera grov surdegslimpa med gräddfil på och riven saltgurka till.