Du behöver
- 2 stora gula lökar
- 1/2 msk olja
- 1 lagerblad
- 2 krm timjan
- 1 krm grovmald svartpeppar
- 5 dl vatten
- 1 dl vin (vitt eller rött)
- 2 msk kalvfond eller en buljongtärning
- (salt)
- 2 skivor vitt bröd
- olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 3-4 msk riven stark ost
Gör så här
1
Skala, dela och skär löken i skivor. Stek den sakta i olja tills den är mjuk och guldgul.
2
3
Lägg ner lagerblad och krydda med timjan och svartpeppar. Häll på vatten, vin och kalvfond. Salta om det behövs.
4
5
Koka soppan 10-15 min. Häll upp i ugnssäkra portionsskålar.
6
7
Pensla brödskivorna med lite olivolja och gnid dem med en halverad vitlöksklyfta. Grilla dem på båda sidorna i ugnen någon minut, tills de fått fin färg och blivit lite knapriga.
8
9
Lägg bröden ovanpå soppan. Strö över rikligt med ost.
10
11
Gratinera soppan under ugnens grillelement några minuter tills osten smält och fått fin färg. Servera direkt.