Du behöver
- 4 kycklingfiléer
- 3/4 dl sesamolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk salt
- 250 g asiatiska äggnudlar
- Apelsinsås:
- 1/2 gul lök
- 1/2 röd chili (spansk peppar går bra)
- 1 msk matolja
- 2 dl vatten
- 1 msk kycklingfond (konc på flaska)
- 2 apelsiner
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1/2 dl råsocker
- 1 1/2 msk maizenaredning
- 1/2 tsk salt
- 2 msk hackad färsk koriander
Gör så här
1
Skär kycklingfilén i bitar och trä upp på bambuspett. Lägg på ett fat, pressa på vitlök och häll på sesamolja. Vänd runt. Låt marineras minst en timme, gärna längre.
2
Hacka lök och chili fint. Fräs i oljan och tillsätt vatten, fond, det rivna skalet (bara det yttersta orangea) och saften av den ena apelsinen, äppelcidervinäger och socker. Koka såsen 5 minuter, red av med maizena.
3
Skär ut skinnfria klyftor av den andra apelsinen. Skala först med kniv och skär sedan ut klyftor mellan hinnorna. Lägg klyftorna i såsen och smaka av med salt. Blanda ner koriandern.
4
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
5
Salta spetten och bryn dem i en het stekpanna med lite olja. Efterstek dem i ugnen, 175° i ca 10 min, så blir de saftigare.