Plommonflan med mangosorbet

Du behöver 1 flan = 8-12 bitar 3 dl (180 g) vetemjöl 1 msk strösocker rivet skal av 1/2 citron 150 g smör 1 äggula...


0 portioner

Du behöver

  • 1 flan = 8-12 bitar
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 150 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 150 g riven mandelmassa
  • överbliven deg från renskäring av formkanten
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 50 g mjukt smör
  • 1 äggvita
  • 12 stora plommon, ca 900 g

Gör så här

1
Smöra en flanform eller pajform med löstagbar botten, 26-28 cm i diameter.

2
Smula samman mjöl, socker, citronskal och bitar av kallt smör. Går bra i matberedare, använd momentknappen. Häll smulet i en bunke och tillsätt ägg-gulan. Knåda samman till en deg.

3
Kavla ut degen mellan plastfolie, degen är kort. Eller pressa ut degen i formen. Renskär formkanten. Överbliven deg används i fyllningen. Nagga. Sätt formen i kylskåpet en halvtimme.

4
Rör samman mandelmassa, överbliven mördeg, citronskal, smör och äggvita. Bred smeten över mördegsbottnen i formen.

5
Skölj plommonen. Dela dem med en vass kniv. Kärna ur halvorna. Lägg dem med snittytan neråt i formen.

6
Sätt in formen på en varm plåt på nedre falsen i ugnen i 225 grader. Grädda 20-25 minuter tills degkanten fått färg och plommonen är mjuka. Låt svalna i formen tills flanet är ljummet innan formkanten tas bort.

7
Servera med mangosorbet (Sia) och eventuellt klyftad färsk mango.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top