Du behöver
- 1 flan = 8-12 bitar
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 msk strösocker
- rivet skal av 1/2 citron
- 150 g smör
- 1 äggula
- Fyllning:
- 150 g riven mandelmassa
- överbliven deg från renskäring av formkanten
- rivet skal av 1/2 citron
- 50 g mjukt smör
- 1 äggvita
- 12 stora plommon, ca 900 g
Gör så här
1
Smöra en flanform eller pajform med löstagbar botten, 26-28 cm i diameter.
2
Smula samman mjöl, socker, citronskal och bitar av kallt smör. Går bra i matberedare, använd momentknappen. Häll smulet i en bunke och tillsätt ägg-gulan. Knåda samman till en deg.
3
Kavla ut degen mellan plastfolie, degen är kort. Eller pressa ut degen i formen. Renskär formkanten. Överbliven deg används i fyllningen. Nagga. Sätt formen i kylskåpet en halvtimme.
4
Rör samman mandelmassa, överbliven mördeg, citronskal, smör och äggvita. Bred smeten över mördegsbottnen i formen.
5
Skölj plommonen. Dela dem med en vass kniv. Kärna ur halvorna. Lägg dem med snittytan neråt i formen.
6
Sätt in formen på en varm plåt på nedre falsen i ugnen i 225 grader. Grädda 20-25 minuter tills degkanten fått färg och plommonen är mjuka. Låt svalna i formen tills flanet är ljummet innan formkanten tas bort.
7
Servera med mangosorbet (Sia) och eventuellt klyftad färsk mango.