Fias festbröd

Du behöver 1 dl rumsvarm olivolja 1 liter rumsvarm tomatjuice 1 pkt (50 g) jäst 4 tsk salt 1 620 g (2,9 liter) vetemjöl Fyllning:...


80 portioner

Du behöver

  • 1 dl rumsvarm olivolja
  • 1 liter rumsvarm tomatjuice
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 4 tsk salt
  • 1 620 g (2,9 liter) vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g pinjekärnor
  • 2 dl svarta oliver, urkärnade, halverade
  • 150 g avrunnen fetaost i grova smulor
  • 1 msk fingersalt

Gör så här

1
Blanda olja och tomatjuice i degskålen till en stor matberedare. Smula i jästen och låt maskinen arbeta tills jästen är löst. Tillsätt salt och så mycket (det mesta) av mjölet att degen blir stadig och släpper bunken. Arbeta degen 5 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa 3 timmar.

2

3
Rosta under tiden pinjekärnorna till fin färg i het, torr stekpanna. Pass på och rör om. Det tar bara någon halvminut.

4

5
Boxa ner degen i bunken igen och låt maskinen arbeta ett par minuter. Ta upp på lättmjölat bakbord och knåda degen smidig med handlovarnas insida, cirka 5 minuter. Platta ut degen till en ungefär plåtstor fyrkant och strö på fyllningen. Rulla ihop degen och knåda den lätt igen.

6

7
Dela degen i åtta lika bitar, lättast med hjälp av våg. Trilla ut varje bit lite slarvigt till en plåtlång rulle och dela den i tio portionsbitar med en kniv. Bullbitarna behöver inte trillas, utan bara läggas samman lite i sicksack på papprad ugnsplåt. Det får plats 3-4 längder på varje plåt. Lägg över bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 20 minuter.

8

9
Grädda 8-10 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Låt svalna på galler (och under bakduk om du vill ha mjuk skorpa). Kan frysas.


Kommentar:
Tips!
Satsen kan halveras.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top