Du behöver
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1–2 msk vatten
- Fyllning:
- 10 färska plommon, urkärnade och skurna i grova bitar
- 2–3 dl farinsocker, beroende på plommonens sötma
- 1 tsk kanel
- 1 citron, det rivna skalet
- 1 msk vetemjöl
- Dekoration:
- 50–75 g skalad och flagad sötmandel
Gör så här
Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av. Tryck ut degen i en ugnssäker form (ca 25 cm i diameter). Bred ut fyllningen och strö över mandeln. Dekorera med överbliven deg. Grädda i 175 grader ca 45 minuter.
Tips!
Du kan ev droppa över lite smält smör över fyllningen före gräddningen. Eventuellt kan du också pensla dekorationsdegen med vispat ägg för extra blänk.