Plommonpaj

Du behöver 125 g smör 3 dl vetemjöl 1–2 msk vatten Fyllning: 10 färska plommon, urkärnade och skurna i grova bitar 2–3 dl farinsocker, beroende...


6 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1–2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 10 färska plommon, urkärnade och skurna i grova bitar
  • 2–3 dl farinsocker, beroende på plommonens sötma
  • 1 tsk kanel
  • 1 citron, det rivna skalet
  • 1 msk vetemjöl
  • Dekoration:
  • 50–75 g skalad och flagad sötmandel

Gör så här

Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av. Tryck ut degen i en ugnssäker form (ca 25 cm i diameter). Bred ut fyllningen och strö över mandeln. Dekorera med överbliven deg. Grädda i 175 grader ca 45 minuter.


Kommentar:
Tips!
Du kan ev droppa över lite smält smör över fyllningen före gräddningen. Eventuellt kan du också pensla dekorationsdegen med vispat ägg för extra blänk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top