Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
- 2 tsk salt
- 2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
- ca 14 dl Vetemjöl special
- Till fyllningen:
- 1–2 knippen dill
- 2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
- Till pensling:
- uppvispat ägg
- flingsalt
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke.
2
Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig.
3
Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Häll i mjölet, lite i taget, medan du rör om i skålen med en trägaffel. Spara cirka 1 deciliter mjöl till utbakningen.
4
Bearbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
5
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
6
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl efterhand om det behövs.
7
Kavla ut degen till en fyrkantig platta, cirka 60 x 40 centimeter.
8
Hacka dillen. Pensla degplattan med rapsoljan och strö över dillen.
9
Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär cirka 1 1/2 centimeter stora bitar och lägg i bullformar.
10
Ställ bröden att jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
11
Sätt ugnen på 250 grader.
12
Pensla bröden med ägg, toppa med lite flingsalt och grädda dem i 8–10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Degen bara kavlas ut och rullas sedan ihop med fyllningen, på samma sätt som man gör kanelbullar.