Du behöver
- 500 g kassler
- cirka 1 kg färska rödbetor med blast
- Pepparrotssmör:
- cirka 150 g minimargarin
- 1/2 tsk flingsalt
- 1 dl strimlad slätpersilja
- riven pepparrot efter smak
- Äppelbönor:
- 2 röda äpplen
- 1 burk, 300 g, kidneybönor
- 2–3 krm salt
Gör så här
1
Skiva kasslern, täck.
2
Tvätta betorna och skär bort nästan all blasten. Låt någon centimeter blastskaft vara kvar närmast fästet, annars rinner den goda betsaften ut.
3
Lägg i kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka upp på högsta värme och sjud under lock på svag värme tills betorna är mjuka. Det tar cirka 25 minuter. Känn med en sticka i största betan om den är genommjuk.
4
Smaksätt minimargarinet med flingsalt, slätpersilja och riven pepparrot efter smak. Kyl.
5
Tvätta äpplena och skär grova bitar runt kärnhusen. Lägg i kastrull.
6
Skölj bönorna rena, låt rinna av och häll dem på äpplena. Strö på salt.
7
Lägg på lock och låt allt bli ljumt och mjukt på knapp medelvärme, cirka 10 minuter.