Du behöver
- 250 g lammfärs
- 1/2-1 tsk salt
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk malen koriander
- 1/2 tsk svartpeppar
- rivet skal av 1/2 citron
- 1 msk potatismjöl
- 1/2 dl vatten
- smör eller margarin till stekning
Gör så här
1
Mixa färsen seg med saltet i en matberedare. Tillsätt kryddor, citronskal och potatismjöl. Mixa. Späd med vattnet i en stråle medan mixern går på halvfart. Forma 2-4 biffar. Genomstek dem på medelvärme i stekpanna, cirka 5 minuter på varje sida.
2
Tzatziki: Skala, klyv och skrapa kärnor ur en halv gurka (ca 200 gram). Grovriv gurkan, strö på 1/2 tesked salt, låt dra 10 minuter. Krama ur vattnet. Blanda med 1 deciliter tjock yoghurt, typ grekisk eller turkisk. Smaka av med vitpeppar och salt, eventuellt också pressad vitlök.
3
Koka 1 deciliter bulgur i 2 1/2 deciliter vatten med 1/2 tärning grönsaksbuljong. Koktid på paketet. Lock på kastrullen.
4
Fördela bulgur på tallrikar och lägg biffarna ovanpå. Tzatziki i skål bredvid, Garnera med citronklyfta och en kvist (kanel)basilika.