Svamppajer

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 75 g smör 1 dl kesella 2 krm salt 1.5 msk kallt vatten Svampfyllning: trattkantareller ca 1 liter 2...


1 portion

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl kesella
2 krm salt
1.5 msk kallt vatten

Svampfyllning:

trattkantareller ca 1 liter
2 msk smör eller margarin
2 dl purjolök (ca 50 g)
2 msk lök finhackad gul
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 dl crème fraîche eller vispgrädde
1 tsk soja

Gratinering:

1 dl prästost riven

Gör så här

1
Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i en matberedare. Tillsätt kesella, salt och lite vatten i taget. Arbeta ihop till en slät och smidig deg. Tryck ut degen direkt i portionsformar eller kavla ut den och klä en stor form. Nagga degen och låt den vila kallt en stund.

2
Förgrädda pajskalen i 225 graders ugnsvärme, 10-12 minuter.

3
Ansa trattkantarellerna. Fräs dem i hälften av matfettet tills den vätska som bildas kokat in. Tillsätt resten av matfettet, purjo och gul lök. Fräs alltsammans några minuter tills löken är mjuk. Salta och peppra.

4
Pudra över majsstärkelse och rör om ordentligt. Blanda ner cr?ème fraîche eller grädde och låt stuvningen koka någon minut under omrörning tills den är lagom krämig. Smaka av med soja och mer kryddor om så önskas.

5
Fördela svampstuvningen i portionsformarna eller i en stor form. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader 12-15 minuter tills ytan fått färg.


Kommentar:
Pajskalen kan bakas i förväg och frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top