Du behöver
- 600-800 g skinn- och benfri lax
- 3 msk sesamfrön
- 3 msk ancho-chili
- ca 2 dl olivolja
- 7 schalottenlökar, finhackade
- 1 rejäl ruska persilja, klippt
- 1 påse saffran
- 20-25 färska blåmusslor
- 4 dl vitt vin
- 4 port. avorioris
- ca 6 dl, lika delar musselfond och vatten
- 4 vårlökar, strimlade
- ca 100 g färsk spenat
- 2 dl vispgrädde
- salt
- ca 1 dl färsk basilika, klippt
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1/2 citron, saften
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk kapris
- salt
- vitpeppar
Gör så här
1
Skär laxen i 4 lika stora skivor. Trä skivorna längs med på grillspett. Lägg spetten i vatten i cirka 1 timme, så bränns de inte i ugnen. Vänd laxen i sesamfrön och ancho-chili. Ugnsgrilla laxen.
2
Fräs hälften av schalottenlöken till musselrisotton med ungefär hälften av persiljan i lite av oljan på hög värme. Tillsätt saffran och de väl ansade musslorna. Skaka om ordentligt, häll på vinet, tillslut med lock och låt koka cirka 5 minuter. Låt sedan musslorna vila cirka 15 minuter i kastrullen. Sila därefter av musselspadet som sparas.
3
Fräs resten av schalottenlöken och riset i lite av oljan. Tillsätt musselspad och vatten. Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen.
4
Vänd ner fräst vårlök och frästa spenatblad, musslorna, grädde och kanske lite mer musselfond. Smaka av med salt.
5
Mixa basilikan till salsa verde med 1 dl av persiljan, vitlök, citron, vinäger, kapris och 1 dl av oljan. Smaka av med salt och peppar.
6
Lägg upp av riset, laxspett och sås på tallrik. Gör eventuellt ett chips av riven parmesanost som snabbt tillagas i het panna.
En rätt som serveras på restaurang Cicada i Sollentuna.