Du behöver
- 1 dl olivolja
- 3 st gula lökar hackade
- 3 dl avorioris
- 5 dl vatten + 1 dl vitt vin
- 1 pkt passerade tomater
- 2 msk hummerfond
- 1 tsk salt
- 1 st sockerbit
- 2 krm tabasco grön
- 3 msk koriander grovhackad färsk
- 1 kg musslor färska
- 300 g räkor med skal
- 1 st hummer ca 350 g
- hackad koriander till garnering
Gör så här
1
Hetta upp oljan i en vid traktörpanna. Fräs löken ett ögonblick och rör ner riset. Fräs under omrörning i 2 minuter. Späd med vatten och vin, tillsätt passerade tomater, fond, salt och socker, tabasco och koriander. Koka under lock 15 minuter. Lägg väl borstade, slutna musslor ovanpå riset och koka ytterligare 5 minuter under lock tills musslorna öppnat sig. Lägg i räkor och hummer, i delar, att värmas 3-5 minuter. Det ska fortfarande vara kvar lite vätska som gör riset såsigt.
2
Vänd samman ingredienserna om så önskas. Strö koriander över och servera ångande varmt direkt från pannan.
Arroz de Marisco kallas den här skaldjursgrytan. Man kan koka musslorna för sig och värma skaldjuren i en annan panna för att slutligen vända samman ingredienserna i ett gediget serveringsfat. Bra när det görs större sats. Glöm inte att ta med skaldjursspadet i riset!
Andra skaldjur kan väljas, till exempel havskräftor och krabbklor. Avorioriset kan ersättas med grötris eller en annan rissort som klibbar.