Skaldjursgryta

Du behöver 1 dl olivolja 3 st gula lökar hackade 3 dl avorioris 5 dl vatten + 1 dl vitt vin 1 pkt passerade tomater...


4 portioner

Du behöver

  • 1 dl olivolja
  • 3 st gula lökar hackade
  • 3 dl avorioris
  • 5 dl vatten + 1 dl vitt vin
  • 1 pkt passerade tomater
  • 2 msk hummerfond
  • 1 tsk salt
  • 1 st sockerbit
  • 2 krm tabasco grön
  • 3 msk koriander grovhackad färsk
  • 1 kg musslor färska
  • 300 g räkor med skal
  • 1 st hummer ca 350 g
  • hackad koriander till garnering

Gör så här

1
Hetta upp oljan i en vid traktörpanna. Fräs löken ett ögonblick och rör ner riset. Fräs under omrörning i 2 minuter. Späd med vatten och vin, tillsätt passerade tomater, fond, salt och socker, tabasco och koriander. Koka under lock 15 minuter. Lägg väl borstade, slutna musslor ovanpå riset och koka ytterligare 5 minuter under lock tills musslorna öppnat sig. Lägg i räkor och hummer, i delar, att värmas 3-5 minuter. Det ska fortfarande vara kvar lite vätska som gör riset såsigt.

2
Vänd samman ingredienserna om så önskas. Strö koriander över och servera ångande varmt direkt från pannan.


Kommentar:
Arroz de Marisco kallas den här skaldjursgrytan. Man kan koka musslorna för sig och värma skaldjuren i en annan panna för att slutligen vända samman ingredienserna i ett gediget serveringsfat. Bra när det görs större sats. Glöm inte att ta med skaldjursspadet i riset!
Andra skaldjur kan väljas, till exempel havskräftor och krabbklor. Avorioriset kan ersättas med grötris eller en annan rissort som klibbar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top