Cocktailsmörgåsar med lax och gurka

Du behöver 1 paket (50 g) jäst 6 dl ljummen mjölk 50 g smält och avsvalnat smör 2 tsk salt 2 tsk strösocker ca 16...


6 portioner

Du behöver

  • 1 paket (50 g) jäst
  • 6 dl ljummen mjölk
  • 50 g smält och avsvalnat smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • ca 16 dl (1 kg) vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 75 g bredmjukt smör
  • 8 skivor kallrökt lax
  • 1/2 gurka och lite salt

Gör så här

1
Vispa ut jästen i den ljumma mjölken i bakbunken. Tillsätt smör, salt och socker. Arbeta i nästan allt mjöl. Knåda degen väl antingen i maskin eller på köksbänken. Tillsätt lite mer av mjölet ifall degen klibbar mycket.

2

3
Täck degbunken med en handduk och ett plastsjok ovanpå. Låt degen jäsa 45 minuter. Forma degen till två limpor och lägg dem i smorda 1 1/2-liters brödformar.

4

5
Låt dem jäsa övertäckta 20 minuter. Pensla bröden och grädda dem på nedre falsen i 225 grader cirka 30 minuter. Ta ut limporna, stjälp dem ur formarna och låt dem kallna på galler.

6

7
Fyll smörgåsarna nästa dag. Skär 16 brödskivor så jämntjocka som möjligt. Bred smör på ena sidan. Lägg laxskivor på fyra skivor och täck med fyra skivor bröd. Pressa ihop lätt.

8

9
Skala gurkan och skär den i tunna skivor. Lägg gurkskivorna på fyra brödskivor, strö på aningen salt och täck med de resterande fyra skivorna bröd. Pressa ihop lätt.

10

11
Kantskär smörgåsarna och dela dem i snibbar, kvadrater eller rektanglar. Lägg på fat och täck med plastfolie.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top