Du behöver
- 1 paket (50 g) jäst
- 6 dl ljummen mjölk
- 50 g smält och avsvalnat smör
- 2 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- ca 16 dl (1 kg) vetemjöl
- 1 uppvispat ägg till pensling
- Fyllning:
- 75 g bredmjukt smör
- 8 skivor kallrökt lax
- 1/2 gurka och lite salt
Gör så här
1
Vispa ut jästen i den ljumma mjölken i bakbunken. Tillsätt smör, salt och socker. Arbeta i nästan allt mjöl. Knåda degen väl antingen i maskin eller på köksbänken. Tillsätt lite mer av mjölet ifall degen klibbar mycket.
2
3
Täck degbunken med en handduk och ett plastsjok ovanpå. Låt degen jäsa 45 minuter. Forma degen till två limpor och lägg dem i smorda 1 1/2-liters brödformar.
4
5
Låt dem jäsa övertäckta 20 minuter. Pensla bröden och grädda dem på nedre falsen i 225 grader cirka 30 minuter. Ta ut limporna, stjälp dem ur formarna och låt dem kallna på galler.
6
7
Fyll smörgåsarna nästa dag. Skär 16 brödskivor så jämntjocka som möjligt. Bred smör på ena sidan. Lägg laxskivor på fyra skivor och täck med fyra skivor bröd. Pressa ihop lätt.
8
9
Skala gurkan och skär den i tunna skivor. Lägg gurkskivorna på fyra brödskivor, strö på aningen salt och täck med de resterande fyra skivorna bröd. Pressa ihop lätt.
10
11
Kantskär smörgåsarna och dela dem i snibbar, kvadrater eller rektanglar. Lägg på fat och täck med plastfolie.