Du behöver
- 1 kaka, 16-18 skivor
- 175 g smör
- 175 g muscovadosocker
- 3 msk lönnsirap
- 2 ägg
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen nejlika
- 1 1/2 dl (100 g) mörka russin
- 1 1/2 dl (100 g) ljusa russin
- 1 1/2 dl lättöl
Gör så här
1
Rör smör och muscovadosocker poröst. Rör ner sirap. Rör ner äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, ingefära, kardemumma och nejlika. Vänd ner mjölblandningen i smeten omväxlande med russin och öl.
2
3
Skrapa ner smeten i en väl smord och mjölad avlång form, 1 1/2 liter. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 1 timme. Lägg alfolie över så kakan inte blir bränd på toppen och grädda ytterligare 30 minuter. Ta ut kakan, låt svalna i 10 minuter i formen och stjälp den på galler.