Du behöver
- 3 st gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
- 1 msk strösocker
- 2 dl rabarber färska eller frysta
- 1 dl strösocker
- 1 st kanelstång
- 5 st sesamflarn (hälsohyllan)
Gör så här
1
Lägg gelatinbladen i blöt i en bunke med kallt vatten, minst 10 minuter.
2
Häll grädden i en kastrull med plastbehandlad inneryta. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med liten vass kniv och lägg både frön och stånghalvor i grädden. Tillsätt sockret och koka upp på medelvärme under omrörning. Sänk till svag värme och låt smeten småkoka en kvarts timme, rör om ofta.
3
Ta kastrullen från spisen, fiska upp vaniljstångsbitarna. Sila vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden under omrörning. Portionera upp smeten i rejäla snapsglas eller andra småpytsar som rymmer ungefär 3/4 deciliter vardera. Lämna plats överst. Låt stelna i kyl 3–4 timmar.
4
Varva tunnskivade rabarber med sockret i en kastrull. Låt puttra på svag värme med kanelstången cirka 15 minuter. Rör om alltemellanåt.
5
Servering:
6
Toppa kalla panna cotta-portioner med ljum rabarbersmälta, garnera med halva sesamflarn.
Tips!
Du kan förstås använda panna cotta-mix i stället för att koka smeten själv. Rabarber kan ersättas med annan frukt.