Hällefiskfilé i cidersås

Du behöver 4 portionsstora hällefiskfiléer, ca 500 g 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 1/2 dl torr äppelcider (från Systembolaget) Garnering: 100 g färska...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 portionsstora hällefiskfiléer, ca 500 g
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 1/2 dl torr äppelcider (från Systembolaget)
  • Garnering:
  • 100 g färska (kastanj-)champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • Sås:
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl ciderspad
  • ev. salt och vitpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fiskfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Strö på salt och peppar. Koka upp cidern i en kastrull (då går det snabbare) och häll över fisken.

2
Täck med ett smörgåspapper helt nere på fiskytan. Låt fisken stå 6-8 minuter tills den är genomkokt. Ta ut den och häll av spadet, som sparas.

3
Fräs skivade champinjoner med smör i en panna. Fördela svampen över fiskfiléerna som har krympt något under kokningen.

4
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet och vispa in ciderspadet från fisken. Koka såsen 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken i fatet.

5
Gratinera under grill på full styrka 2-3 minuter tills ytan fått aningen färg.

6
Servera med kokt mjölig potatis, eller skalkokt mandelpotatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top