Du behöver
- 4 portionsstora hällefiskfiléer, ca 500 g
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 1/2 dl torr äppelcider (från Systembolaget)
- Garnering:
- 100 g färska (kastanj-)champinjoner
- 2 msk smör eller margarin
- Sås:
- 1 msk smör
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 2 1/2 dl ciderspad
- ev. salt och vitpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fiskfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Strö på salt och peppar. Koka upp cidern i en kastrull (då går det snabbare) och häll över fisken.
2
Täck med ett smörgåspapper helt nere på fiskytan. Låt fisken stå 6-8 minuter tills den är genomkokt. Ta ut den och häll av spadet, som sparas.
3
Fräs skivade champinjoner med smör i en panna. Fördela svampen över fiskfiléerna som har krympt något under kokningen.
4
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet och vispa in ciderspadet från fisken. Koka såsen 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken i fatet.
5
Gratinera under grill på full styrka 2-3 minuter tills ytan fått aningen färg.
6
Servera med kokt mjölig potatis, eller skalkokt mandelpotatis.