Du behöver
- 2 fänkål, ca 400 g
- 4 kycklingklubbor
- 1/2 knippa salvia
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1–2 krm grovmalen
- svartpeppar
- 250 g körsbärstomater
- 1 msk balsamvinäger
Gör så här
1
Skölj och halvera fänkålen. Skär bort den grova stocken i mitten på fänkålen och skär den i strimlor. Lägg fänkålen i botten på en ugnssäker form.
2
Lossa på skinnet från kycklingklubborna. Repa bladen från salvian och peta in den under skinnet på kycklingen. Lägg kycklingklubborna på fänkålen. Droppa över oljan och strö över salt och peppar.
3
Laga i mikron på full effekt (max 800 W) 14–16 minuter. Eller i vanlig ugn, mitt i ugnen i 225 grader, cirka 35 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, det vill säga att köttsaften är klar utan rosa inslag.
4
Skölj körsbärstomaterna. Lägg dem runt om kycklingen och ringla över balsamvinägern när cirka 10 minuter återstår av tillagningstiden.
5
Servera kycklingen med fänkål och tomat, sky som bildats, fullkornspasta och grönsallad.
Salvia lånar sitt namn av salvare – att frälsa, och är en mycket gammal medicinalväxt. Örten har en intensiv smak, även som torkad och passar bra till fläskkött, fågel och inälvsmat.