Ostkaka serverad med hjortronsylt

Du behöver 5 liter mjölk, 3-procentig 1 dl vetemjöl 1 msk ostlöpe (finns på apotek) 5 dl vispgrädde 4 ägg 1 dl strösocker 1 dl...


10 portioner

Du behöver

  • 5 liter mjölk, 3-procentig
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns på apotek)
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel, skållad, skalad och hackad.
  • 4 bittermandlar, rivna
  • Till formen (2–2 1/2 liter):
  • smör
  • Tillbehör:
  • hjortronsylt

Gör så här

1
Ljumma mjölken till 35 grader (knappt fingervärme). Rör ut mjölet i lite av mjölken och vispa ner det i resten av vätskan. Tillsätt ostlöpet. Låt allt stå och ysta sig i cirka 1 timme.

2
Rör om med kraftig stålvisp. Låt stå och vassla sig i 35 minuter.

3
Sila ostmassan. Låt den rinna av ordentligt.

4
Vispa grädden med ägg och socker. Tillsätt mandeln. Rör ner ostmassan. Häll allt i en smord form. Grädda i 175 graders ugnsvärme eller tills kakan stelnat och fått en ljusbrun ton.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top