Du behöver
- 5 liter mjölk, 3-procentig
- 1 dl vetemjöl
- 1 msk ostlöpe (finns på apotek)
- 5 dl vispgrädde
- 4 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl sötmandel, skållad, skalad och hackad.
- 4 bittermandlar, rivna
- Till formen (2–2 1/2 liter):
- smör
- Tillbehör:
- hjortronsylt
Gör så här
1
Ljumma mjölken till 35 grader (knappt fingervärme). Rör ut mjölet i lite av mjölken och vispa ner det i resten av vätskan. Tillsätt ostlöpet. Låt allt stå och ysta sig i cirka 1 timme.
2
Rör om med kraftig stålvisp. Låt stå och vassla sig i 35 minuter.
3
Sila ostmassan. Låt den rinna av ordentligt.
4
Vispa grädden med ägg och socker. Tillsätt mandeln. Rör ner ostmassan. Häll allt i en smord form. Grädda i 175 graders ugnsvärme eller tills kakan stelnat och fått en ljusbrun ton.