Blå dillpotatis med isade matjesfiléer och rödbetssås

Du behöver 1 kg blå kongo-potatis vatten, salt några fina dillkvistar Rödbetssås: 1 1/2 dl lätt-creme fraiche 1/2 tsk salt 2 krm vitpeppar 1–2 msk...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blå kongo-potatis
  • vatten, salt
  • några fina dillkvistar
  • Rödbetssås:
  • 1 1/2 dl lätt-creme fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1–2 msk riven pepparrot
  • 2–3 färska rödbetor
  • Isade matjesfiléer:
  • vatten
  • stora släta isformar
  • 2 burkar matjesfiléer

Gör så här

1
Skala potatisen. För att få den riktigt snygg måste den skalas två gånger! Allt det vita underskalet ska bort. Lägg i kastrull och mät upp vatten så det täcker. Tillsätt 2 teskedar salt per liter vatten och lägg i de avbrutna dillstjälkarna. Spar vipporna till pynt!

2
Koka upp under lock på högsta värme. Sänk sedan till medelvärme och låt locket ligga på glänt. Potatisen brukar behöva koka 10–15 minuter, beroende på storlek. Kolla med en sticka om den största knölen blivit mjuk inuti. Häll då bort vattnet, peta bort dillstjälkarna och låt potatisen ånga av någon minut före servering. Garnera med dillen.

3
Smaksätt creme fraiche med salt, peppar och pepparrot. Skala rödbetorna (helst iförd rena plasthandskar) och riv dem fint på rivjärn. Blanda rivet i såsen.

4
Isen måste förstås vara färdig i förväg, frys in kvällen innan. Lägg upp is på varje tallrik precis före servering, och drapera en matjesfilé på varje portion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top