Du behöver
- 4 portioner parboiled ris
- 3 kryddnejlikor
- 2 purjolökar
- 2 mindre stånd fänkål
- 1/2 msk smör
- 1/2 dl vetemjöl
- 5 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 1 1/2 fiskbuljongtärning
- saft av 2–3 limefrukter
- salt, kajennpeppar
- 300 g färsk eller tinad laxfilé
- 300 g färsk eller tinad torskfilé
- 125 g skalade tinade räkor (av 500 g med skal)
Gör så här
1
Mät upp och skölj riset, lägg i kastrull med dubbla mängden vatten. Salta enligt paketet. Stick nejlikorna i rotstubben på en purjo och skär av den, lägg i riskoket. Koka upp under lock, sänk till svag värme och låt sjuda färdigt, cirka 25 minuter.
2
Ansa och skölj purjo och fänkål, skiva grovt. Klicka smöret i en kastrull, minst 4-liters, och mjukfräs grönsakerna i det på knapp medelvärme, 5 minuter. Pudra över mjölet och späd med vatten och mjölk. Smula i buljongen och låt sjuda 10 minuter. Rör om emellanåt.
3
Pressa limefrukterna och smaksätt såsen med saften. Smaka och justera med salt och någon dutt kajennpeppar.
4
Dela fisken i grova kuber, skär bort det illasmakande bruna lagret från laxen. Lägg fisken i grytan och sjud 5 minuter under lock. När fisken är genomkokt blandas räkorna i. Servera omgående.
Tips!
Koka dubbel sats ris och spara hälften till paprikafyllning en annan dag.