Fiskgryta med nejlikeris

Du behöver 4 portioner parboiled ris 3 kryddnejlikor 2 purjolökar 2 mindre stånd fänkål 1/2 msk smör 1/2 dl vetemjöl 5 dl vatten 1 dl...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 portioner parboiled ris
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 purjolökar
  • 2 mindre stånd fänkål
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • saft av 2–3 limefrukter
  • salt, kajennpeppar
  • 300 g färsk eller tinad laxfilé
  • 300 g färsk eller tinad torskfilé
  • 125 g skalade tinade räkor (av 500 g med skal)

Gör så här

1
Mät upp och skölj riset, lägg i kastrull med dubbla mängden vatten. Salta enligt paketet. Stick nejlikorna i rotstubben på en purjo och skär av den, lägg i riskoket. Koka upp under lock, sänk till svag värme och låt sjuda färdigt, cirka 25 minuter.

2
Ansa och skölj purjo och fänkål, skiva grovt. Klicka smöret i en kastrull, minst 4-liters, och mjukfräs grönsakerna i det på knapp medelvärme, 5 minuter. Pudra över mjölet och späd med vatten och mjölk. Smula i buljongen och låt sjuda 10 minuter. Rör om emellanåt.

3
Pressa limefrukterna och smaksätt såsen med saften. Smaka och justera med salt och någon dutt kajennpeppar.

4
Dela fisken i grova kuber, skär bort det illasmakande bruna lagret från laxen. Lägg fisken i grytan och sjud 5 minuter under lock. När fisken är genomkokt blandas räkorna i. Servera omgående.


Kommentar:
Tips!
Koka dubbel sats ris och spara hälften till paprikafyllning en annan dag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top