Du behöver
- ca 600-700 g nötinnanlår i tunna skivor
- 10-12 skivor prosciutto, rökt italiensk skinka
- 1 kruka färsk basilika
- tandpetare
- olivolja till stekning
- ca 2-3 dl rödvin
- Italiensk kryddblandning:
- 1 1/2-2 msk grovt havssalt
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1/2 tsk malen koriander
- 1/2 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad salvia
- 2 stötta enbär
Gör så här
1
Gör först kryddblandningen. Stöt alla kryddorna i mortel eller mal snabbt ihop i mandelkvarn.
2
Lägg köttskivorna på ett skärbräde och banka ut dem lite grann. Lägg på en skiva skinka och basilikablad. Strö på en nypa av kryddblandningen och rulla ihop till rullader. Fäst med tandpetare.
3
Bryn rulladerna hastigt i lite olja i en stekpanna, häll på rödvin, lite i taget, och låt rulladerna puttra utan lock cirka 8-10 minuter.
4
Servera rulladerna med kokta gröna ärter, som mosats och smaksats med salt, peppar, en gnutta socker och lite olivolja.
Klicka på länkarna för att få recept på övriga rätter i menyn.
Rätten liknar den romerska saltimbocca, men finns dokumenterad från Toscana och den inflytelserika Medicifamiljen från 1300-talet.
Köp gärna den saltade toskanska rökta skinkan, så behövs mycket lite salt – minska då saltet i kryddblandning till 1 msk.