Du behöver

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 500 g hela burktomater
  • salt och svartpeppar
  • Fyllning:
  • 2 ägg
  • 1/2 dl finskuren bladpersilja
  • 1/2 dl finskuren basilika
  • 3/4 dl smulat färskt franskbröd
  • salt och nymalen peppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 3 msk nyriven pecorino eller parmesan
  • 2 msk smör

Gör så här

1
Borsta musslorna väl under rinnande kallvatten, dra bort skägget och kasta alla musslor som inte sluter sig. Lägg musslorna i en stor kastrull. Häll på vin. Lägg på lock, koka upp och koka knappt 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna och låt dem svalna. Kasta alla som inte öppnat sig.

2
Sila musselspadet och spara det. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket mjukt i olja, utan att det tar färg. Grovhacka och blanda ner tomater, inte tomatspad. Häll på musselspad. Smaka av med salt och peppar. Koka in till en tjock sås. Häll den i en ugnssäker form.

3
Sätt ugnen på 225 grader.

4
Dela musselskalen och kasta tomma halvor. Vispa samman äggen i en bunke. Hacka sköljd persilja och basilika. Blanda ner i äggen tillsammans med brödsmulor. Smaka av med salt, peppar och kajenn. Klicka cirka 1 tesked av fyllningen på varje mussla och sätt dem vartefter i såsen i formen. Strö på ost och klicka på smör.

5
Gratinera musslorna mitt i ugnen knappt 10 minuter. Serveras omedelbart med bröd till.