Du behöver
- 1 kg färska blåmusslor
- 2 1/2 dl torrt vitt vin
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 3 msk olivolja
- 500 g hela burktomater
- salt och svartpeppar
- Fyllning:
- 2 ägg
- 1/2 dl finskuren bladpersilja
- 1/2 dl finskuren basilika
- 3/4 dl smulat färskt franskbröd
- salt och nymalen peppar
- 1 krm kajennpeppar
- 3 msk nyriven pecorino eller parmesan
- 2 msk smör
Gör så här
1
Borsta musslorna väl under rinnande kallvatten, dra bort skägget och kasta alla musslor som inte sluter sig. Lägg musslorna i en stor kastrull. Häll på vin. Lägg på lock, koka upp och koka knappt 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna och låt dem svalna. Kasta alla som inte öppnat sig.
2
Sila musselspadet och spara det. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket mjukt i olja, utan att det tar färg. Grovhacka och blanda ner tomater, inte tomatspad. Häll på musselspad. Smaka av med salt och peppar. Koka in till en tjock sås. Häll den i en ugnssäker form.
3
Sätt ugnen på 225 grader.
4
Dela musselskalen och kasta tomma halvor. Vispa samman äggen i en bunke. Hacka sköljd persilja och basilika. Blanda ner i äggen tillsammans med brödsmulor. Smaka av med salt, peppar och kajenn. Klicka cirka 1 tesked av fyllningen på varje mussla och sätt dem vartefter i såsen i formen. Strö på ost och klicka på smör.
5
Gratinera musslorna mitt i ugnen knappt 10 minuter. Serveras omedelbart med bröd till.