Fransk lökpaj

Du behöver Pajdeg: vetemjöl ca 3 dl 1 krm salt 75 g smör 1 dl kesella 1.5 msk vatten Fyllning: 2 st lökar medelstora gula...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

vetemjöl ca 3 dl
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella
1.5 msk vatten

Fyllning:

2 st lökar medelstora gula
2 st lökar medelstora röda
1 st salladslök knippa
1 tsk olja
0.5 tsk timjan
1.5 krm pepparmix
0.5 dl rödvin
1 st ansjovisfiléer (125 g)
2 msk kapris
10 st svarta oliver
ost t

Gör så här

1
Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare, men man kan även göra degen för hand. Tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta ihop alltsammans till en smidig slät deg.

2
Kavla ut degen mellan plastfolieark eller tryck ut den för hand i en form som är ca 24 cm i diameter. Nagga. Förgrädda pajskalet i 225 grader, 10-12 minuter.

3
Skala, dela och skiva löken. Ansa salladslöken. Fräs all lök mjuk i oljan i en kastrull. Krydda med timjan och pepparmix.

4
Tillsätt rödvin och ansjovisspad och låt det mesta av vätskan koka in.

5
Fördela löken på pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer, kapris och oliver. Strö över riven ost.

6
Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 minuter, tills ytan fått fin färg.

7
Servera med blandad sallad och bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top