Du behöver
- 1 dl torkad svamp, t ex kantareller, trattkantareller eller blandsvamp
- 1 paket babybellostar
- 4 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 1 stor schalottenlök
- 1 msk olivolja
- 1 dl risottoris, t ex avorioris
- 1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 1/2 dl grädde
- 1/2 dl riven parmesanost
- 1 msk rivet citronskal
- salt och peppar
- eventuellt örter till dekorering
Gör så här
1
Lägg svampen i en kastrull. Häll på vatten så att det precis täcker svampen och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och låt svampen dra i en timme. Sila bort vattnet och spara det, använd det att späda buljongen med.
2
3
Ta bort det röda vaxet från halva ostarna. Ta ett kuljärn eller en liten tesked och gröp ur osten så det blir som en liten skål. Den urgröpta ostmassan hackar du och sparar till att lägga i risotton i slutet.
4
5
Värm buljongen. Skala och hacka schalottenlöken fint. Ta en stor tjockbottnad stekgryta eller stekpanna och värm olivoljan. Lägg i löken, svampen och riset och låt alltsammans fräsa så att riskornen blir lätt genomskinliga.
6
Slå i vinet och rör med träsked tills det mesta av vätskan sugits upp och riset har en grötliknande konsistens.
7
Häll sedan i en halv deciliter av buljongen åt gången. Koka på medelvärme och rör om tills det mesta av buljongen sugits upp. Upprepa tills all buljong är slut. Räkna med att det tar cirka 20 minuter. (Det är en perfekt uppgift för en av dina vänner medan du fixar med annat.)
8
9
När riset fortfarande är lite al dente är det färdigt, blanda då i grädden, parmesanosten, det hackade ostinkråmet och citronskalet. Smaka av med salt och peppar.
10
Servering Servera risotton i de urgröpta babybellostarna. Ingen tallrik behövs, det räcker med en cocktailservett.
11
12
Dekorera med lite extra citronskal och möjligen örter. Glöm inte att säga till gästerna att inte äta vaxet runt osten.
Tips!
Buljongen är det som gör risotton, inte vinet. Vill du imponera på matintresserade gäster gör du din egen buljong. Vill du bekvämimpa väljer du en god buljongtärning.