Du behöver
- 500 g smålökar
- 1 msk smör
- 1 nypa saffran
- 3 lagerblad
- 1 msk fänkålsfrön
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl russin
- 1 1/2 dl vitt vin
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- salt och peppar
Gör så här
1
Skala lökarna, det går lätt om du först släpper ner dem i kokande vatten en minut och sen spolar snabbt under kallvatten. Då blir skalet segt så att du kan dra av det.
2
Smält smör och bryn lökarna lätt, tillsätt kryddor, socker, russin, vin och vinäger. Låt lökarna koka långsamt under lock tills de blir mjuka, tillsätt eventuellt mer vätska om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Fina smålökar passar perfekt till stekar och fågel. Prova de här lyxigt julkryddade lökarna när du känner för att göra lite extra av tillbehören.
Det här receptet har skapats av Peter J Skogström, Årets kock 2006.